Най-малко 31 палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската полиция в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим в петък, съобщава Агенция Ройтерс. Това е поредния изблик на насилие на място, почитано както от мюсюлмани, така и от евреи.

Поне 14 палестинци са били откарани в болница, двама са със сериозни наранявания.

Израелската полиция заяви, че нейните сили са се намесили, когато стотици хора започнали да хвърлят камъни и фойерверки и се приближили до Западната стена, където се провеждаше еврейското поклонение.

Йордания свиква среща на Арабската лига за напрежението в Йерусалим

Йордания свиква среща на Арабската лига за напрежението в Йерусалим

Ислямският свят обвини Израел за сблъсъците край Ал-Акса

Полицията е влязла в комплекса след сутрешната молитва и стреляла с гумени куршуми и зашеметяващи гранати срещу тълпа от около 200 палестинци, някои от които хвърляха камъни. Полицията е стреляла и с гумени куршуми от близко разстояние срещу група журналисти, документиращи сблъсъците.

Насилието в комплекса нарасна през последната седмица, което поражда опасения за връщане към по-широк израелско-палестински конфликт.

Палестинците обвиняват Израел, че не е направил достатъчно, за да наложи дългогодишната забрана на еврейското поклонение в третото най-свещено място в исляма и виждат подобни посещения като провокация. Израел отхвърля това обвинение.

Комплексът на Ал Акса се намира на върха на платото на Стария град в Източен Йерусалим, което Израел превзе по време на войната от 1967 г. и анексира в ход, който не спечели международно признание. Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на държава, която се стремят да създадат в окупирания Западен бряг и Газа.

Стотици ранени и задържани при сблъсъците в Йерусалим

Стотици ранени и задържани при сблъсъците в Йерусалим

Според Израел, силите за сигурност са действали превантивно по празниците