Близо 130 хиляди членове на британската Лейбъристка партия няма да могат да гласуват на предстоящите избори за лидер след съдебно решение, съобщава Politico.

Британски съд позволи на 130 хил. нови лейбъристки членове да гласуват за лидер

Британски съд позволи на 130 хил. нови лейбъристки членове да гласуват за лидер

Така тези членове на партията ще могат да участват

Националният изпълнителен комитет на партията обяви, че тези, които не са били партийни членове най-малко през последните 6 месеца, няма да им бъде позволено да гласуват, освен ако не са платили 25 британски лири за пълно членство. За да бъде член на партията, всеки трябва да плати по 3 паунда.

Петима нови членове на партията оспориха решението на комитета в съда, тъй като смятат, че е в нарушение на сключения контракт. Британски съд уважи жалбата им, но днес Апелативният съд в Лондон отхвърли решението на по-долна инстанция.

Новината е удар за настоящия лидер Джереми Корбин, който е подкрепян от повечето нови членове. 

Лидерът на партията определи решението като грешно – правно и демократично.

Партията навлезе в криза след провеждането на референдума на 23 юни за излизане на Великобритания от ЕС. Критици смятат, че Корбин не е направил достатъчно в кампанията Обединеното кралство да остане в ЕС и че не може да спечели парламентарните избори.

Корбин, който беше избран за лидер преди по-малко от година, си оспорва лидерското място с депутата Оуен Смит. Докато Смит има подкрепата на мнозинството лейбъристки депутати, то Корбин има силна поддръжка сред обикновените членове.

Според букмейкърите Корбин е фаворит. Резултатите се очаква да бъдат обявени на 24 септември.