Новият план за противоракетна отбрана на американския президент Барак Обама не представлява сериозен риск за Русия и ще допринесе за подобряване на отношенията между САЩ и Русия.
Това заяви по време на посещението си в Украйна руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА „Новости".

„Планът, от който администрацията на Обама се отказа, еднозначно създаваше рискове за сигурността на Русия, въпреки че ни бе говорено, че той се създава за неутрализиране на заплахата от страна на Иран", обясни руският външен министър.

"Новият план, който представи администрацията на Обама, призван да замени проекта за трети позиционен район на противоракетната отбрана, създава добри условия за диалог и според нашата първоначална оценка не създава онези рискове, които създаваше предишния проект за третия позиционен район", заяви Лавров пред журналисти.

Руският външен министър допълни, че в най-скоро време двете страни трябва да се срещнат, за да обсъдят противоракетната отбрана.
„Буквално в следващите няколко дни сме планирали консултации с американските партньори, за да разберем по-добре конфигурацията на тази мобилна система за противоракетна отбрана, която се предлага за неутрализация на ракети със среден и малък обсег на действие", заяви Лавров.

Припомняме, през септември Вашингтон се отказа от плановете да разположи противоракетни елементи на територията на Чехия и Полша. Система за противоракетна отбрана все пак ще има, но от друг тип - по-мобилна.

Според новия план Вашингтон ще използва кораби в първата фаза, а във втората ще разположи системи, базирани на сушата. Промяната в плановете на САЩ се налага преди всичко заради факта, че иранските ракети с малък и среден обсег се развиват изключително бързо и ще бъде насочена към предотвратяване на подобен тип нападение.

Промяната включва изпращане в северната и южната част на Европа кораби с ракети-прихващачи. Новата мобилна система ще използва ракети „Пейтриът" и балистични ракети SM-3, както и ще има част, разположена на вода.

Става въпрос за специализираната ракетна система Aegis базирана на кораби от военноморския флот на САЩ.