Държавните изпитания на новия руски танк Т-90М "Пробив" са завършени успешно, съобщават руските медии, цитирайки говорителя на предприятието-разработчик на танка - концерна "Уралвагонзавод" - в навечерието на изложението Defexpo India-2020.

По време на военнотехническия форум "Армия-2019" бяха подписани договори за доставка на експериментална партида от новите танкове, като тя се изпълнява в момента, добавил говорителят.

През декември заместник-министърът на отбраната на Русия Алексей Криворучко заяви, че според резултатите от изпитанията ще бъде взето решение за приемането на въоръжение на танка в руската армия и началото на серийните доставки.

Т-90М - модификация на Т-90А, е създаден в рамките на проекта "Пробив-3". Ключовата разлика на танка от предишни модели е новият дизайн на кулата с многослойна броня, разположението на снарядите извън бойното отделение и оръдието 125А 2А82-1М - същото като това на "Армата".

Машината е оборудвана с високо автоматизирана система за управление на огъня "Калина" и дистанционно управлявана противовъздушна 12,7-милиметрова картечна система "Кордом МТ". За защита от вражески огън танкът е оборудван с противокумулативни решетки и комплекс за динамична отбрана "Реликт".