Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео ще посети Турция в четвъртък, за да обсъди с турските си колеги въпроси в областта на сигурността, включително борбата на Анкара срещу гюленистите, които са обвинени за организирането на неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

Това разкриха турски официални представители, цитирани от АП.

Тръмп потвърди пред Ердоган стратегическата важност на Турция за САЩ

Тръмп потвърди пред Ердоган стратегическата важност на Турция за САЩ

Двамата са обсъдили тесните и дългогодишни отношения

Визитата, първа за Помпео в чужбина като шеф на ЦРУ, е билa решена по време на 45-минутен телефонен разговор между американския лидер Доналд Тръмп и турския президент Редежп Ердоган късно вчера, поясниха представители от прессекретарята на президента на Турция.

Източниците добавиха, че Помпео ще обсъди въпроса за сирийските кюрдски бойци - подкрепяни са от САЩ - които Анкара разглежда като терористи заради връзките си с кюрдските бунтовници в Турция.

Анкара настоява Вашингтон да предаде на Турция Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Гюлен е обвиняван, че е организирал опита за пуч през юли 2016 година. Турция също иска Вашингтон да спре подкрепата за сирийските кюрди.

В края на управлението на бившия държавен глава на САЩ Барак Обама отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха, тъй като САЩ отказват да екстрадират Гюлен.

Турските източници поясниха, че телефонният разговор е бил "позитивен и проведен в искрена атмосфера". И двамата лидери са подчертали силния съюз и нуждата от по-тясно сътрудничество.

Тръмп и Ердоган също са обсъдили дългогодишния турски призив за създаване на безопасни зони в Сирия, бежанската криза и борбата срещу терористичните групировки, допълниха източниците.