Според американските власти има два медикамента, които обикновено се използват при случаите на свински грип Тамифлу (Tamiflu) и Реленца (Relenza), които имат ефект при случаите, регистрирани напоследък.

Министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано изтъкна, че от стратегическия държавен резерв ще бъдат предоставени над 12 милиона дози от антигрипния препарат "Тамифлу".

Правителството на Великобритания има запаси от Тамифлу, поръчани като предпазна мярка срещу пандемии.

Неясно е колко ефективни са в момента ваксините, които сега се прилагат срещу грип, който представлява генетична смесица.

Новият вирус е напълно непознат за учените. Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че той е щам на А вирус, обозначен с Н1N1.

Въпреки наименованието си, вирусът не води до заболяване при свинете и никога не е бил изолиран от тях.

Опасността се крие във възможността да се предава от човек на човек. Симптомите са внезапна треска, кашлица, болки в мускулите и отпадналост.

Не е опасно да се консумира свинско месо. Няма доказателства че свинският грип може да бъде предаден чрез консумирането на свинско месо от заразено животно.

На 30 април ще се състои извънреден Съвет на здравните министри в страните от Европейския съюз, за да бъде обсъдена заплахата от болестта свински грип, която вече причини смъртта на повече от 100 души в Мексико. Чешкото председателство свиква спешно заседание в четвъртък.

.