Специалисти направиха важно откритие, че раковите тумори могат да бъдат убити само за 11 дни, благодарение на ново лечение.

Експертите са открили, че нова комбинация от лекарства може да унищожи агресивни ракови тумори на гърдите. Това станало при проучване, извършено във Великобритания, пише UK Telegraph.

Проучването включвало жени, страдащи от HER2 позитивна форма на рак на гърдата. На участничките била дадена комбинация от две лекарства.

Броят на раковите клетки започнал да намалява при почти 9 от 10 жени и при един от четири случая туморите намалели значително. В някои от случаите пък изчезнали напълно.

Лекарството се доказало като ефективно дори в случаи, при които ракът се е бил разпространил в лимфните възли, показва изследването, представено на Европейска конференция за рака на гърдата в Амстердам.

Лекарството Херцептин, стандартното лечение в момента, било комбинирано с второ лекарство, наречено Тиверб за справяне с туморите преди операция.

Водещият изследовател – професор по онкохирургия в университета в Манчестър казва, че било нечувано големи тумори да изчезнат за 11 дни. Резултатите били умопомрачителни.

Пациентите обикновено трябвало да приемат лекарства в продължение на месеци или дори години, за да се видят такива драматични резултати.

Новото откритие може да промени начина, по който жените са лекувани от рак на гърдата и може да пощади много от подлагане на химиотерапия.