Белгийският премиер Шарл Мишел не успея да постигне споразумение с регионалните власти на среща днес, която трябваше да отблокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Това заяви премиерът на фламандския регион Герт Буржоа, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на френскоговорящата Южна Белгия отказват да прекратят опозицията си срещу CETA, поясни Буржоа.

Валония отхвърля ултиматума на ЕС за СЕТА

Валония отхвърля ултиматума на ЕС за СЕТА

Нямало да уважат поставения краен срок

Резултатът вероятно ще принуди ЕС да отложи заплануваната за четвъртък церемония по подписването на документа в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.

В същото време Мишел разкри, че е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че страната не може да приеме споразумението с Канада, цитиран от Ройтерс.

Белгия не може да се подпише под споразумението за търговия между ЕС и Канада заради възраженията на Валония, заяви Мишел.

"Официално съобщих на Туск, че нямаме споразумение", каза Мишел пред репортери след срещата с регионалните лидери.

"Федералното правителство, германската общност и фламандците казаха "да". Валония, градската управа в Брюксел и френската общност казаха "не", поясни той.

Но Мишел изтъкна, че остава отворена вратата за продължаване на диалога.

Твърде рано е да се каже дали споразумението CETA е мъртво, добави той.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, премиерът на Канада Трюдо и белгийският министър-председател Мишел по-късно днес ще обсъдят перспективите преди предстоящата среща на върха ЕС-Канада.

Припомняме, по-рано днес ръководителят на парламента в белгийския район Валония обяви, че няма да спазва ултиматума на Европейския съюз (ЕС) за подкрепяне на мащабната търговска сделка с Канада.

Валония блокира сделката, налагайки й вето. По-рано ЕС поиска белгийският регион да вземе окончателно решение за търговското споразумение с Канада - СЕТА, не по-късно от вечерта на 24 октомври. Ако дотогава местните власти не се съгласят да подкрепят договора, насрочената за четвъртък среща на високо равнище с участието на Канада ще бъде отменена. При съгласие от страна на Валония, споразумението ще бъде подписано на форума.

От подписването на споразумението зависи отпадането на визите за Канада за българи и румънци от 2017 година.