Беларус съобщи, че Западът няма причина да се страхува от нападение на Русия или че Москва може да остави войските си след военните игри "Запад-2017", които се провеждат в двете съюзни държави, информира Ройтерс.

Москва многократно обяви, че ученията от 14 до 20 септември са с отбранителен характер и не са насочени към трета държава или група от страни. НАТО се безпокои, че игрите могат да бъдат използвани като тайна операция за разполагане на военнослужещи и бойна техника в Беларус.

"Опитът да се дискредитират ученията е изключително непрофесионален", смята беларуският президент Александър Лукашенко.

"Срещу никого няма да започнем война. Не очаквайте нападения от нас - особено срещу Украйна", каза той пред журналисти на полигон на 75 километра източно от столицата Минск, където държавният глава наблюдава маневрите на последния ден.

"Всички войници ще се върнат на местата за постоянно дислоциране. До седмица този въпрос ще стане страничен", каза Лукашенко, облечен с камуфлаж като върховен главнокомандващ.

Литва обвини Русия, че отработва нападение срещу съседните държави

Литва обвини Русия, че отработва нападение срещу съседните държави

Военните учения "Запад-2017" били част от информационната война и целят разпространяването на страх

Днес Кремъл обяви, че е предоставил изчерпателна информация за ученията преди започването им на военните аташета на всички заинтересовани страни и са допуснали външни наблюдатели.

Полша не подкрепя падането на санкциите срещу Русия, заяви Беата Шилдо в София

Полша не подкрепя падането на санкциите срещу Русия, заяви Беата Шилдо в София

Условието за падане е изпълнение на Минските споразумения

По време на визита в София полският премиер Беата Шидло заяви, че Варшава е против отмяна на западните санкции срещу Русия.

"Много сме обезпокоени от това, което се случва в Беларус, от ученията там", каза Шидло по време на пресконференцията в българската столица.