Не са документирани до момента тежки алергични реакции към руската ваксина Sputnik V по време на клиничните изпитвания или след пускането на ваксината. Това каза Александър Гинзбург, директор на Националния изследователски център Gamaleya (който разработи Sputnik V), в телевизионно интервю в петък, цитиран от ТАСС. 

Изявлението му бе в коментар на сигналите за алергични реакции, наблюдавани от седем американци след имунизацията с ваксината, произведена от американската компания Pfizer.

Гинзбург уточни, че около 700 000 руснаци са били ваксинирани със Sputnik V.

Русия увеличава производството на ваксината "Спутник V"

Русия увеличава производството на ваксината "Спутник V"

С 30 милиона дози до юни

"Министерството на здравеопазването заедно с Росздравнадзор (Федералната служба за надзор в здравеопазването) наблюдават много стриктно страничните ефекти", увери той.

Руският президент Владимир Путин обяви, ч за момента няма да се имунизира. 

Русия заяви, че нейната ваксина "Спутник V" има ефективност от 92% при защита на хората от COVID-19, според междинни резултати от проведеното изпитване.

През следващите няколко дни Русия вече ще е произвела 2 милиона дози ваксини срещу коронавирус.

Припомняме, че редица държави купиха дози от руската ваксина. Аржентина бе сред последните, получили партиди. 

Регистрацията на третата руска ваксина срещу новия тип коронавирус, разработена от центъра "Чумаков", беше отложена за февруари догодина.

Ваксинират до 80% от руснаците със "Спутник V" до есента на 2021 г.

Ваксинират до 80% от руснаците със "Спутник V" до есента на 2021 г.

Това може да стане, ако се произвеждат пет до шест милиона дози от ваксината на месец

Мащабната ваксинация в Русия може да започне на доброволни начала през месец декември. Медицинският персонал и учителите ще бъдат сред първите руски граждани, които ще бъдат ваксинирани със "Спутник V".