Русия съобщи, че няма следи от изтезания по телата на убитите руски журналисти по време на работата им в Централноафриканската република (ЦАР) тази седмица, информира АФП.

Убитите в ЦАР руснаци не контактували с посолството заради връзката на Кремъл с „Вагнер“

Убитите в ЦАР руснаци не контактували с посолството заради връзката на Кремъл с „Вагнер“

Смятали да снимат златни мини…

"Според предоставената на руското посолство в ЦАР информация по време на първоначалния оглед местни лекари не са открили следи от изтезания, само огнестрелни рани", съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Убитите в ЦАР журналисти разследвали руски наемници

Руски и чужди медии съобщават, че името на компанията е "Вагнер"

Журналистите Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал бяха убити в африканската страна в понеделник. Те са подготвяли материал за групата "Вагнер" - компания, която изпраща руски наемници в горещи точки като Сирия и Украйна. Организацията е описвана като армията на Москва в сянка.

В Африка са убити трима руски журналисти

В Африка са убити трима руски журналисти

Разследване за армията "Вагнер" в ЦАР

В сряда африканските власти обявиха, че руснаците са застреляни при засада от група от девет мъже. Говорител на правителството на ЦАР поясни, че мъжете са носили кърпи за главата и не са говорили на националните езици - френски и санго. Представителят допълни, че един от журналистите се опълчил на въоръжените мъже, които са искали да открадната техниката им. Единият е убит на място, а другите двама са починали впоследствие от получените огнестрелни рани. Подробностите са от шофьора им, който е ранен, но е оцелял.

В разследването участват ЦАР, руските федерални власти и мироопазващата мисия на ООН - MINUSCA.

Журналист, който е разследвал действията на "Вагнер" в Сирия, почина през април след падане от балкона на апартамента си на петия етаж в руския град Екатеринбург.