Ню Йорк премахва статуята на Томас Джеферсън - един от бащите основатели на Съединените щати. Монументът е поставен в заседателната зала на кметството преди повече от век, съобщава "Франс прес".

Причината е робовладелското минало на политика.

Решението беше взето единодушно от комисия на градската управа и идва на фона на ожесточени дебати в страната относно това какво да се прави със статуи, считани за обидни за малцинствените групи.

От години латиноамерикански и чернокожи членове на управата на Ню Йорк настояваха за премахването на монумента. Тя ще бъде преместена в една от залите на историческото дружество в Ню Йорк.

Вирджиния премахва паметника на генерал Робърт Лий от Конфедерацията

Вирджиния премахва паметника на генерал Робърт Лий от Конфедерацията

Демократът Ралф Нортъм ще даде пресконференция, на която се очаква да обяви

Джеферсън е един от авторите на Декларацията за независимост на САЩ. Той обаче е държал над 600 роби в своята плантация в щата Вирджиния, като от една своя робиня е имал шест деца.

Третият президент на САЩ "олицетворява някои от най-позорните моменти от историята на страната ни", заяви съветничката Адриен Адамс пред изслушването.

Припомняме, през септември статуя на най-изтъкнатия генерал от силите на Конфедерацията в Американската гражданска война Робърт Лий, която стана ключова точка на протестите на расова справедливост, беше премахната от Ричмънд, Вирджиния.

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в САЩ

Протестиращи унищожават и поругават статуи на Христофор Колумб в САЩ

Статуя в Бостън е обезглавена, в Ричмънд е надраскана, подпалена и хвърлена в езеро