Обединените арабски емирства са прихванали и унищожили три безпилотни летателни апарата, навлезли във въздушното пространство на страната над ненаселени райони. Това съобщиха от Министерството на отбраната, цитирани от Ройтерс.

През последните няколко седмици търговският и туристически център беше подложен на няколко атаки, предприети от свързаната с Иран йеменска групировка хути. Имаше опит за ракетно нападение и в понеделник, по време на посещението на президента на Израел.

В Twitter Министерството на отбраната на Емирствата заяви, че е "готово да се справи с всички заплахи" и предприема "всички необходими мерки" за защита на държавата и нейната територия.

Хутите поеха отговорност за последните три нападения срещу ОАЕ, включително едно на 17 януари, при което бяха убити трима души в Абу Даби, но не са обявили нова операция.

Според базираната в САЩ разузнавателна група SITE, която следи джихадистките уебсайтове, за изстрелването на дрона в сряда е отговорна малко известна група, наричаща себе си "Бригадите на истинското обещание".

По време на седемгодишната война в Йемен хутите насочваха трансграничните ракети и дронове към Саудитска Арабия, но миналия месец започнаха обстрел и към ОАЕ, след като подкрепяните от емиратските власти йеменски сили се включиха в боевете срещу групировката в енергодобивните региони.

САЩ пращат военен кораб и изтребители в ОАЕ след обстрела от Йемен

САЩ пращат военен кораб и изтребители в ОАЕ след обстрела от Йемен

Йеменските бунтовници хути насочват ракети към Абу Даби