Американският президент Барак Обама изрази удовлетворение от преговорите в Кремъл с руския си колега Дмитрий Медведев и определи срещата като продуктивна, високоефективна и полезна.

Руският президент от своя страна също нарече официалната визита на американския си колега изключително полезна и допълни, че голяма част от световните проблеми зависят от решенията на Русия и САЩ.
Това е и причината двете страни да си сътрудничат толкова усилено в различни области, посочи още Медведев.
Руският президент коментира, че страната му има желание и намерение да се постигнат високи резултати в двустранните отношения.

„Преговорите в тесен кръг бяха много продуктивни. Не се съмнявам, че ще постигнем прогрес по всички въпроси, които ни предстои да обсъдим", заяви Обама по време на пресконференцията.

Основните дискутирани теми между двамата президенти са били тези за проблемите в Близкия изток, ядрените програми на Иран и Северна Корея, борбата с тероризма и по-конкретно с „Ал Кайда", както и проблемите в Афганистан и запазване на световния мир.

Екипи към двамата президенти ще продължат да си сътрудничат в различни области като развитието на науката и технологиите, опазване на околната среда, борбата с климатичните промени, развитието на космическите изследвания, образованието, както и сигурността на двете нации.

Американският президент Барак Обама посочи, че двете страни ще продължат да си партнират, за да постигнат прогрес в отношенията между двете страни и да водят ефективен и конструктивен диалог, какъвто би трябвало да има през 21 век.

„Ние обсъдихме много важни теми", отбеляза от своя страна Медведев и допълни, че двете страни ще продължат разговорите по международните въпроси в разширен състав.
„Ще продължим да разглеждаме проблемите, които стоят на дневен ред", добави още руският президент.

„Нашите страни се сблъскват с различни проблеми, свързани както със световната сигурност, така и със стратегическите настъпателни въоръжения. Смятам, че имаме всички шансове да приемем важни и необходими решения", посочи още Медведев.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви още, че Русия и САЩ имат различия по редица въпроси в областта на противоракетната отбрана (ПРО).

„Ние приехме съвместно заявление за ПРО и това също е много важен резултат от работата. Ние обаче разбираме, че остават различия по редица въпроси. Въпреки това успяхме да подпишем съвместен документ, който беше одобрен", каза от своя страна президентът Медведев.
Той обаче не уточни, какви точно са различията между Москва и Вашингтон по отношение на ПРО.

В отговор на журналистически въпрос американският президент Барак Обама заяви, че руският президент Медведев е добър професионалист, знае от какво точно се нуждае руският народ и защитава интересите на страната си.

Обама заяви и че има доверие на руския си колега, който по думите му, работи изключително ефективно с премиера Владимир Путин.

Президентът Медведев от своя страна благодари за ласкавите думи и посочи, че в много случаи междуличностните отношения играят изключително важна роля и за решаване и на международните въпроси.

Русия и САЩ сключиха споразумение за транзит на въоръжение, военна техника, военно имущество и военен персонал през руска територия за Афганистан.
Споразумението ще е със срок една година с възможност да бъде удължавано неограничен брой пъти при взаимно съгласие на двете страни. То трябва да бъде ратифицирано от руския парламент.

Срокът на действие на новия договор за неразпространение на стратегическите нападателни оръжия ще бъде 10 години. Това е една от договореностите, до която са достигнали двама президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев в разговорите си в Москва. Срокът ще е валиден, ако не бъде подменен с нов договор.

Новият договор е предвидено да не се отклонява съществено от съществуващата практика на сътрудничество в областта на стратегическото въоръжение, както между двете страни, така и по отношение на трети държави. Това се казва в документ, приет след срещат между двете делегации в Кремъл. Той предвижда и работен график за разговори по сключване на нов договор.

Припомняме, предишният договор за съкращаване на стратегическите оръжия беше подписан през 1991 година.

На днешната среща на между Обама и Медведев е прието също така и съвместно изявление на президентите на Русия и САЩ по въпроса за ПРО.

Реалните договорености, постигнати в разговорите между Обама и Медведев, са постигнатото съгласие на Русия за транзит и превоз на товари на американската армия, предназначени за Афганистан както и рамков договор за развитие на сътрудничеството между въоръжените сили на Русия и САЩ, който предвижда съвместни учения.

Това е първата визита на Барак Обама в Русия, а специалните служби на Русия предприеха безпрецедентни мерки за сигурност.
В осигуряването на сигурността ще участват представители на всички силови структури на Русия, както и на министерството на отбраната.

Очакванията от тази визита са отношенията между двете страни да бъдат „рестартирани".