Американският президент Барак Обама пристигна на изненадваща визита в Ирак.
Това съобщиха от администрацията на президента, цитирани от БиБиСи.

Обама прелетя със самолета си над Багдад, но поради лошото време първоначално не е успял да кацне на летището. Малко по-късно самолетът се е приземил на международното летище в столицата.

Поради мерки за сигурност от Белия дом не съобщават допълнителна информация за визитата на президента. Не е ясно колко време американският президент ще остане в Ирак.

По непотвърдена информация, Обама ще се срещне с командващите американските войски в Ирак и с военнослужещи. Освен това американският президент ще проведе телефонни разговори с иракските лидери.

На въпроса каква е инициативата на посещението му, говорителят на президента Гибс заяви :" Има няколко важни причини, част от които, не на последно място е да прекара малко време с мъжете им жените, които служат достойно на родината си тук."

Това е първото посещение на Барак Обама в Ирак след избирането му за президент на САЩ през ноември 2008 година. Преди това той е бил на посещение в страната общо 3 пъти

Преди часове официално беше съобщено, че с визитата на президента в Турция приключва европейската му обиколка. Припомняме, Обама участва в срещата на лидерите на Г20 в Лондон и срещата на НАТО в Прага.