Бившият президент на САЩ Барак Обама смята, че основните пречки по пътя на Русия към статут на суперсила са липсата на съюзници и военни бази, коментира той в новата си книга "Обетована земя", пише ТАСС. 

44-ият президент на САЩ се фокусира върху факта, че "Русия вече не е суперсила". "С ядрен арсенал, втори само след нашия (в САЩ), на Русия липсваше широка мрежа от съюзи и бази, които позволят на САЩ да проектират своята военна мощ по целия свят."

"Руската икономика продължи да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и също беше почти изцяло зависима от износа на нефт, газ, минерали и оръжия", обяснява Обама.

Позовавайки се на данните на изследователски организации, той обръща внимание на високите нива на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота на мъжкото население в Руската федерация.

Според Обама "гневът на (Москва) беше насочен до голяма степен срещу Съединените щати". Бившият президент обяснява с това "блокирането от Русия на подкрепяните от САЩ инициативи в Съвета за сигурност на ООН", както и "засилване на усилията за предотвратяване на излизането на страните от бившия съветски блок от орбитата на влияние" на Руската федерация.

Путин разпореди изграждането на ВМС база в Судан

Путин разпореди изграждането на ВМС база в Судан

С 300 военнослужещи и персонал

Обама през 2009 г. е смятал Дмитрий Медведев (тогава президент на Русия), за "олицетворение на новата Русия".

"Междувременно президентът Дмитрий Медведев изглеждаше като олицетворение на нова Русия: млада, годна и облечена в модни костюми в европейски стил". Медведев "очевидно разбира английски, въпреки че предпочита да общува с преводач".

Той продължава да говори за първата си среща с руския президент в Лондон през април 2009 г. преди срещата на върха на Г-20. 44-ият президент на САЩ подчертава, че от всички лидери на страните от БРИКС, които са присъствали на срещата на върха (Южна Африка се присъединява към групата през 2011 г., но Обама взема това предвид), той е бил "най-заинтересован от срещата с Медведев".

Сред причините Обама цитира "особено ниското ниво на американско-руските отношения" и въоръжения грузино-южноосетински конфликт през август 2008 г. "Моята администрация се надяваше да започне това, което ние нарекохме "нулиране" в отношенията с Русия, започвайки диалог за защита на нашите интереси, подкрепа на нашите демократични партньори в региона и изграждане на сътрудничество за постигане на целите ни за неразпространение на ядрените оръжия и разоръжаване", пише Обама.

"Той ни изненада, като направи неочаквано (и безпрецедентно) предложение да позволи на американските военни да използват руското въздушно пространство за транспортиране на войски и оборудване до Афганистан - алтернатива, която би намалила пълната ни зависимост от скъпите и не винаги надеждни пакистански маршрути за доставка", каза Обама.

Той също така не е очаквал, че руският лидер ще стигне до там, "че да признае, че ядрените и ракетните програми на Иран са се развили много по-бързо, отколкото Москва е очаквала".

"Въпреки това Медведев далеч не беше от тези, които мълчаливо се съгласяват", допълва бившият президент на САЩ.

Тръмп искал да атакува ядрен обект в Иран

Тръмп искал да атакува ядрен обект в Иран

Разпитал военните, но накрая се отказал