Киевският съд обяви обиска в централата на „Нафтогаз" за незаконен.

Решението на съда обаче е обявено от депутата от Блока на Юлия Тимошенко Андрей Портнов, цитиран от Газета.ру.

Съдът е преустановил следствените действия на службите за национална сигурност и по отношение на Тарас Шепитко, директор на регионалната митническа служба по енергетика.

По думите на Портнов следствените действия към момента са напълно прекратени и никой няма право да провежда обиски и изземвания на документи.

Към съда за решение се е обърнал адвокатът на Шепитко и един от заместник-директорите на „Нафтогаз" Игор Диденко.

От своя страна говорителят на президента на Украйна Ирина Ваникова съобщи, че Виктор Юшченко напълно подкрепя всички действия на разследващите служби и лично контролира хода на разследването.

Спецслужбите действат законово и в рамките на своите пълномощия, отбелязва Ваникова и допълва:

"Президентът е убеден, че разследването за извършени злоупотреби трябва да прояви адекватна решителност и настойчивост.

От"Нафтогаз" съобщиха, че първият транш от дължимата сума е преведена и от "Газпром" е получено потвърждение. 

Президентът категорично не приема цялата политическа шумотевица, която се повдигна около действията на службите за национална сигурност. Всички гръмки изявления трябва да бъдат сигнал към обществото, че службите са засегнали користни интереси", подчертава говорителят на президент.

Припомняме, по-рано днес в сградата на "Нафтогаз" нахлуха маскирани и въоръжени с "Калашников" сътрудници на службите за сигурност. Те блокираха кабинета на главния счетоводител на компанията.

Според украински медии целта на обиска е да се изземат оригиналите на контракта с "Газпром", сключен през януари месец, след като възникна кризата при доставките на природен газ от Русия за Украйна.

Междувременно се получи потвърждение от банката-респондент в Русия, че първата част от сумата, която дължи „Нафтогаз" по договор на „Газпром" вече е преведена.

Официално, днес „Нафтогаз Украйна" днес преведе първия транш, а вечерта получихме и потвърждение, че те са получени, съобщи говорителят на украинската компания Землянски.
Става въпрос за сумата, която Украйна дължи на Русия за доставения през февруари месец природен газ.

Точно обаче каква сума и каква част от общата сума е преведена не се съобщава
До 7 март „Нафтогаз" трябва да преведе 400 милиона долара.