Министърът на финансите на Франция Джералд Дарманин заяви, че се предвижда увеличение на заплатите за болничния персонал при тези "трудни условия", предаде френската медия LINFO.

Той направи това съобщение по време на представянето на законопроекта за изменение на финансирането (PLFR) във връзка с разпространението от коронавирус.

"Ние предвидихме всеки допълнителен час да се плаща за цялата болница - разбира се, и това е нормално - за болничния персонал". Той подчерта, че това "желано" увеличение на заплатите за здравния персонал ще бъде обсъдено с министъра на здравеопазването в следващите няколко дни.

Допълнителна се предвижда да се дадат 2 милиарда евро. 

Джералд Дарманин също спомена допълнителна резерва от два милиарда евро, която е включена в този PLFR. Този бюджет ще покрива не само закупуването на оборудване за здравни специалисти, по-специално маски, но и "дневни надбавки" за отпуск по болест.

Припомняме, че преди 3 дни президентът Еманюел Макрон постави Франция под блокада, като мярка за овладяването на разпространението на коронавирус.