Президентът на Мексико Андрес Обрадор в понеделник заяви, че е готов да поиска референдум за обвинение на бивши президенти в корупция, ако активистите не успеят да съберат достатъчно подписи, призоваващи за такова гласуване, предаде Prensa Latina.

В сутрешния си брифинг Обрадор припомни, че крайният срок за събиране на 1,6 милиона подписи изтича във вторник, за да поиска съдилищата да свикат референдум и разкри, че до момента са събрани около половината.

Той твърдо вярва, че тази конкретна мярка трябва да бъде преразгледана, тъй като е необходимо да се събере много голямо количество данни за много кратко време. Провежда се кампания за получаване на всички подписи. Право е да трябва да приложим демокрацията на участието на практика, не само представителната, и да продължим напред, каза той.

Тази практика на демокрация трябва да се установи като навик, тъй като тя се прилага в други държави с референдум, за да се премахне безнаказаността, заяви той. Трябва да направим този процес по-гъвкав.