Повдигнаха обвинения срещу двама от задържаните в Австралия за планиране на терористичен акт за свалянето на самолет.

Припомняме, на 29 юли, събота, в хода на няколко операции за предотвратяването на терористични атаки властите в Австралия арестуваха четирима души. Задържаните планирали терористични нападения, включително и свалянето на самолет.

Четирима задържани в Сидни за организиране на терористичен акт

Четирима задържани в Сидни за организиране на терористичен акт

Планирали заговор за взривяване на бомба на борда на самолет

Припомняме и че единият от четиримата задържани беше освободен от ареста вчера, 2 август. Тримата други мъже останаха в ареста след задействането на специални правомощия, които позволяват на полицията да ги държат в продължение на една седмица.

Заради разкритията австралийската разузнавателна агенция е повишила нивото на авиационната заплаха в страната до "вероятна". На летищата има строги мерки за сигурност.

Освободиха единия от предполагаемите атентатори в Австралия

Освободиха единия от предполагаемите атентатори в Австралия

Другите трима остават в ареста

По информация на федералната полиция в Австралия срещу двамата задържани са повдигнати по две обвинения. Първото - "действия, извършени в подготовка за извършването или планирането на терористичен акт". Второто обвинение най-вероятно ще стане ясно утре, 4 август, когато е предвидено по случая да има специална пресконференция. 

Според данни на Ройтерс целта на планиращите терористичен акт е била свалянето на пътнически полет от Сидни до Персийския залив. Самата атака е щяла да бъде с бомба или отровен газ, посочват австралийските медии.