Като "боец от "Ислямска държава". Така се определи Салах Абдеслам - обвиняемият от френско-марокански произход, за когото се смята, че е единственият оцелял член на терористичната групировка, убила 130 души при атаките от 13 ноември 2015 г. в Париж, съобщава "Ройтерс".

Отговорност за атентатите, при които имаше и стотици ранени, пое "Ислямска държава", която призова последователите си да атакуват Франция заради участието й в борбата срещу радикалната групировка в Ирак и Сирия.

По време на днешното съдебно заседание полицията постави строга охрана около съдебната палата "Дворец на правосъдието" в центъра на френската столица, а обвиняемите бяха поставени зад подсилена стъклена преграда в специално изградена съдебна зала.

Запитан каква е професията му, 31-годишният Абдеслам заяви пред съда: "Отказах се от работата си, за да стана боец от "Ислямска държава". Искам да свидетелствам, че няма друг бог освен Аллах и че Мохамед е негов слуга".

Преди процеса оцелелите и роднините на жертвите посочиха, че се надяват да чуят показания, които биха могли да им помогнат да разберат по-добре какво се е случило и какво е подтикнало терористите към кървавото нападение.

В Париж започва процесът срещу 20 души с роля за атаките от 13 ноември 2015-а

В Париж започва процесът срещу 20 души с роля за атаките от 13 ноември 2015-а

130 души бяха убити от джихадистите

Показанията на потърпевшите трябва да започнат на 28 септември, като една седмица ще бъде посветена на нападенията срещу "Стад дьо Франс" и кафенетата, а четири - на "Батаклан". Разпитът на обвиняемите пък ще започне през ноември.

Присъдата се очаква в края на май.

Днес в съдебната зала от 20-те обвиняеми присъстват само 14. Шестима са съдени задочно, от които петима се смятат за мъртви, а шестият е в неизвестност. Повечето от подсъдимите може да получат доживотни присъди, ако бъдат признати за виновни за съучастие в нападенията.

Само Салах Абдеслам е обвинен в убийство. След нападенията в Париж той изостави колата си с незадействан колан с експлозиви вътре и избяга в родния си град Брюксел, където беше заловен.

Процесът е най-големият в историята на Франция. Оцелелите от нападенията, както и тези, които скърбят за мъртвите си близки, се очаква да запълнят съдебните зали, които бяха проектирани да поберат 1 800 ищци и 350 адвокати.

Оцелелият терорист от Париж не се срамувал

Оцелелият терорист от Париж не се срамувал

В писмо до жена, която му е писала в затвора