В Ню Йорк е обявено извънредно положение, след като в града се изсипаха проливни дъждове, предизвикали наводнения в резултат на тропическа буря "Айда".

Кметът Бил де Блазио заяви, че градът "преживя историческо метеорологично събитие" с "брутални наводнения" и "опасни условия" по пътищата.

Кадри в социалните мрежи показват водата, която наводнява метростанциите, домовете на хората и пътищата.

Ню Джърси също обяви извънредно положение. Най-малко седем души са загинали при наводненията в Ню Йорк, съобщи полицията пред  AFP.

Покривът на пощенска сграда се срути в Кърни, Ню Джърси, като по това време вътре е имало хора, съобщи полицията. Спасителни екипи са на място, но не е ясно колко души са ранени.

Националната метеорологична служба заяви, че е регистрирала 3,15 инча (8 см) дъжд в централния парк в Ню Йорк за един час.

Нюйоркската полиция призова хората да стоят далеч от наводнените пътища, а пожарната съобщи, че реагира на спешни повиквания от целия град.

Градското метро е затворено, много влакове и полети извън Ню Йорк и Ню Джърси са отменени.

Припомняме, преди дни ураганът "Айда" достигна крайбрежието на САЩ, като удари Луизиана. "Айда" се превърна в един от най-мощните урагани в историята на САЩ. Докато удари Луизиана, тя се засили до буря от категория 4 от пет възможни. "Айда" връхлетя САЩ на 16-ата годишнина от урагана "Катрина", който погуби 1800 души.