Близо 330 000 венецуелски деца, намиращи се в момента в Колумбия, се нуждаят от хуманитарна помощ. Това се казва в съобщение на УНИЦЕФ . 

Спешно са необходими лекарства, хранителни продукти, достъп до образование, но за целта бюджетът на организацията трябва да бъде увеличен на 29 млн. долара за следващата година. 

Кризата в страната им принуди 3,7 милиона венецуелци да напуснат домовете си и да потърсят спасение в  Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу и други страни в региона.

Около 1,2 милиона от тях са в Колумбия, но нямат добри условия за живот. 

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

САЩ искат да сменят властта във Венецуела с помощта на Колумбия, заподозря руското ГРУ

Подривната дейност на САЩ срещу Боливарската република продължава

Припомняме, на 23 януари опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на страната. Президентът Николас Мадуро го описа като опит за преврат и обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ.

Гуайдо е признат за временен президент от страните от Лимската група (с изключение на Мексико), както и от Албания, Грузия, Съединените щати и Организацията на американските държави. Няколко страни от ЕС също заявиха подкрепата си за Гуайдо и изразиха надежда за нови избори за разрешаване на кризата във Венецуела.

От своя страна Мадуро беше подкрепен от Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор и Турция.

Беларус и Китай призоваха за разрешаване на конфликта с мирни средства и се обявиха против всякаква външна намеса.