Бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц подкрепя въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус за всички германци още през февруари, каза служител, близък до Шолц, съобщава "Политико". 

По време на кризисна среща във вторник между напускащото правителство на канцлера Ангела Меркел и премиерите на германските федерални провинции Шолц "сигнализира симпатиите си към такъв регламент", обяснява служителят.

Подобна мярка трябва да бъде одобрена от германския Бундестаг, каза служителят и добави, че задължителната ваксинация може да се въведе в началото на февруари.

Кампанията за ваксинация в Германия изостава от други страни в ЕС като Португалия, Испания, Италия или Ирландия, като само 68,5 процента от населението е напълно ваксинирано срещу коронавируса.

Лявоцентристката Социалдемократическа партия на Шолц и нейните два коалиционни партньора, Зелените и про-бизнеса Свободните демократи, представиха коалиционно споразумение миналата седмица, на което той обяви планове за ограничен мандат за ваксинация за здравни и други основни работници.

И все пак Шолц, който трябва да бъде избран за канцлер следващата седмица, вече е изправен пред натиск да наложи по-строги мерки на фона на нарастващите случаи на коронавирус в Германия и разпространението на новия вариант на Омикрон.

Няколко ръководители на германските федерални провинции вече се обявиха в подкрепа на задължителната ваксинация, като например Маркус Сьодер от Бавария, който каза в неделя, че това е "единственият шанс" да се сложи край на пандемията.

Стефан Вайл, премиер на Долна Саксония, каза пред обществената телевизия NDR във вторник, че "задължителната ваксинация ще ни спаси от това следващата зима хиляди хора да се борят за живота си отново в интензивни отделения".

Австрия бе първата западна страна, която обяви задължителна ваксина срещу коронавирус, която се планира да влезе в сила през февруари.

Германският конституционен съд отхвърли жалбите срещу мерки и ограничения

Германският конституционен съд отхвърли жалбите срещу мерки и ограничения

Решение, което може да помогне на лидерите на страната