Най-висшият съд на Германия отхвърли във вторник жалби срещу полицейски час и други ограничения, наложени от федералното законодателство по-рано тази година в райони, където коронавирусът се разпространява бързо - решение, което може да помогне на лидерите на страната, докато се борят да се справят с рязкото нарастване на инфекциите, съобщава АП.

Решението на Федералния конституционен съд дойде часове преди напускащият канцлер Ангела Меркел и избраният от нея наследник Олаф Шолц да планират да проведат разговори за ситуацията с 16-те губернатори на региони.

Имаше поредица от призиви от експерти и политици за по-строги ограничения, но федералната структура на Германия и преходът от националното правителство на Меркел към ново при Шолц забавиха вземането на решения.

Съдът установи, че най-противоречивите мерки, съдържащи се във федералното законодателство за "аварийно спиране", което бе в сила от април до края на юни, са в съответствие с конституцията. Те включват полицейски час от 22:00 до 5:00 часа и затваряне на училища в райони с висок процент на заразяване с коронавирус.

Германия е все по-близо до повече Covid ограничения и задължителни ваксини

Германия е все по-близо до повече Covid ограничения и задължителни ваксини

"Задължителната ваксинация не е нарушение на гражданските свободи, а е предпоставка, за да си върнем свободата"

Законодателството за последователно прилагане на мерки в райони с висок процент на заразяване по време на последната голяма вълна от COVID-19 в Германия имаше за цел да сложи край на смесица от мерки, които често характеризираха реакцията на пандемията в 16-те германски провинции.

Новите инфекции се увеличиха през последните седмици в най-гъсто населената страна на Европейския съюз - особено в източната и южната част, като болниците там вече прехвърлят пациенти от интензивно лечение в други части на Германия.

Те достигнаха нива, много по-високи от тези, които страната видя по-рано тази година, въпреки че много повече германци са ваксинирани сега, отколкото тогава.

Във вторник седемдневният процент на заразяване в страната спадна за първи път от повече от три седмици, но при 452,2 нови случая на 100 000 жители, е малко по-малко от рекорда от понеделник от 452,4. Центърът за контрол на заболяванията в страната, Институтът Робърт Кох, съобщи, че през последните 24 часа са съобщени 45 753 случая.

Регистрирани са още 388 смъртни случая, с което общият брой в Германия досега е 101 344.

Най-малко 68,4% от населението от 83 милиона вече е напълно ваксинирано, но това е под минималния праг от 75%, на който се надява правителството.

Германия със задължителна Covid ваксинация за военнослужещите на Бундесвера

Германия със задължителна Covid ваксинация за военнослужещите на Бундесвера

Който откаже да бъде ваксиниран го очакват дисциплинарни последици