Президентът на Франция Франсоа Оланд посрещна с военни почести канцлера на Германия Ангела Меркел във френския град Мец, съобщава ДПА.

Бежанската криза и усилията в борбата срещу тероризма ще доминират на срещата днес, която се провежда на фона на увеличаващи се различия в националните интереси между страните, в частност във връзка с бежанския поток към Европа.

За разлика от Германия Франция не отвори границите си за мигранти миналата година. Оланд, който в началото се противопостави на системата за разселване на мигранти, подкрепяна от Меркел, обяви, че Франция ще приеме 30 хиляди бежанци през следващите 2 години.

На срещата в Мец, френски град в Лотарингия, близо до границата с Германия, френската и германската делегации също ще обсъдят мерки за интегриране на бежанците.

Френският външен министър Жан-Марк Еро и Анегрет Крамп-Каренбауер, премиер на германската провинция Саарланд, съвместно ще представят доклад за интеграционните усилия на двете страни. Те ще разкрият планове за обща комисия за интеграция, включваща политици, учени и организации от двете страни.