Дори ако вариантът на коронавирус Омикрон причинява до по-малко тежко заболяване, това бързо ще бъде потопено от експоненциално нарастване на случаите, с вероятни по-високи нива на хоспитализации и смъртни случаи, заяви днес Европейският център за превенция и контрол на заболяванията, съобщава "Политико".

В категорично предупреждение към Европа, последната бърза оценка на риска на ECDC призова правителствата да предприемат спешни действия за забавяне на разпространението на силно заразния Омикрон, идентифициран за първи път в Южна Африка и Ботсвана миналия месец.

Агенцията на ЕС по болести оценява вероятността за по-нататъшно разпространение на Омикрон като "много висока", а общия риск, който представлява за общественото здраве в Европа, като "много висок".

Франция обмисля затягане на Covid мерките

Франция обмисля затягане на Covid мерките

Pо-строг контрол по границите на страната и да настояват за важността на ваксинацията

"В настоящата ситуация ваксинацията сама по себе си няма да ни позволи да предотвратим въздействието на варианта, защото няма да има време за справяне с пропуските във ваксинацията, които все още съществуват", каза директорът на ECDC Андреа Амон.

"Спешно трябва да се предприемат строги действия за намаляване на предаването и облекчаване на тежкото бреме върху системите на здравеопазване и защита на най-уязвимите през следващите месеци".

Агенцията цитира моделиране, което показва, че Омикрон може да стане доминиращ вариант в ЕС и Европейското икономическо пространство през януари или февруари.

Британия с рекорден брой новозаразени от началото на пандемията - 78 610 нови случая в сряда

Британия с рекорден брой новозаразени от началото на пандемията - 78 610 нови случая в сряда

Омикрон е "вероятно най-значителната заплаха" от началото на пандемията, вече се рзпространява за под два дни

В него също така се посочва, че ваксинацията остава ключов фактор за намаляване на въздействието на Омикрон и Делта, който все още е доминиращ вариант в региона. Здравните системи са призовани да предприемат незабавни действия за увеличаване на капацитета, след като правителствата не премахват мерки като маски за лице и дистанционна работа, каза ECDC.

Коментирайки новата оценка на риска, комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес каза, че докато ЕС е по-добре подготвен за предстоящата вълна, той трябва да прилага по-бързо бустери. "Бустерите трябва да бъдат нашият вълнолом", каза тя.

Витанов: Омикрон у нас януари, пета вълна - средата на февруари

Витанов: Омикрон у нас януари, пета вълна - средата на февруари

Ръст на заболели се очаква и по празниците