Има две системи за регистрация на вируса Омикрон у нас - Националният център по заразни и паразитни болести и резервната - математическата, ако и двете не го засичат - или го няма, или, ако е тук, това са единични случаи, които не оказват влияние. Да се гадае дали Омикрон е тук или не, няма смисъл. Това заяви проф. Николай Витанов пред бТВ.

Очакваме, че Омикрон ще се разпространи малко по-бързо за разлика от делта варианта. Вирусът е по-бърз, за 3-4 седмици ще се разпространи, посочи той. По празниците се очаква да влезе, няма начин да го спрем по границите, след 4 седмици - по Ивановден, ще се бори за доминация и ще я постигне. Витанов очаква първата седмица или към средата на февруари 2022 г. да сме вероятно в петата вълна на пандемията.

СЗО: Омикрон представлява много висок глобален риск

СЗО: Омикрон представлява много висок глобален риск

Бързо разпространение и тежки последици…

Днес има хубава новина - случаите намаляват, включително и смъртните. Причините за високата смъртност у нас е недостатъчна ваксинация - ще трябва да се вземат мерки за останалите 70% неваксинирани. Витанов се надява новото правителство да намери начин да ги убеди.

На въпрос дали е нужен зелен сертификат в Народното събрание - щом премиерът Кирил Петков иска за МС, "това трябва да се очаква и за долните етажи", поясни Витанов. В България никога не е имало пълен локдаун, като във Великобритания, и няма какво да се редуцира още на мерките, но Омикрон ще ни постави пред избор, заболеваемостта се очаква да се повиши, вирусът е по-заразен, каза още веднъж математикът.

Витанов: Ядем и пием до края на годината, COVID сметката ще дойде след Ивановден

Витанов: Ядем и пием до края на годината, COVID сметката ще дойде след Ивановден

За 3-4 седмици Омикрон ще стане доминантен в България

Областите, които се очаква да са най-засегнати, са София - град, София-област, Варна, Пловдив, най-слабо ще е в Смолян, Кърджали, Ямбол, Кюстендил. На въпроса защо Кърджали е единственият град, останал в жълтата зона, Николай Витанов поясни, че трябва да се види как са били ваксинирани хората от града.

До края на годината няма да се усети ръст по заразени заради връщането на учениците в клас. Според математикът е можело малко по-рано да се върнат децата в клас, но все пак и това ще спаси учебната година.

Ръст на заболели се очаква да има и по празниците, ще се регистрира по Ивановден - 7 януари. Зависи как ще спада текущата версия (делта вариант), около Нова година под 1000 случая.