Светът е изхвърлил приблизително 19% от храната, произведена в световен мащаб през 2022 г., или около 1,05 милиарда тона, според нов доклад на ООН, цитиран от "Асошиейтед Прес".

Докладът за индекса на хранителните отпадъци на Програмата на ООН за околната среда, публикуван в сряда, проследява напредъка на страните да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.

ООН каза, че броят на страните, докладващи за индекса, почти се е удвоил спрямо първия доклад през 2021 г. Докладът от 2021 г. изчислява, че 17% от храната, произведена в световен мащаб през 2019 г., или 931 милиона тона, е била изхабена, но авторите предупреждават срещу директни сравнения, поради липсата на достатъчно данни от много страни.

Докладът е изготвен в съвместност с UNEP и Програмата за действие за отпадъците и ресурсите (WRAP), международна благотворителна организация.

Изследователите анализираха данни за страната за домакинствата, хранителните услуги и търговците на дребно. Те установиха, че всеки човек  изхвърля около 79 килограма храна годишно.

По-голямата част от отпадъците - 60% - идват от домакинствата. Около 28% идват от хранителни услуги или ресторанти, с около 12% от търговци на дребно.

"Това е пародия", каза съавторът на доклада Клемънтайн О'Конър, координатор за хранителните отпадъци в UNEP. "Няма смисъл и е сложен проблем, но чрез сътрудничество и системни действия той може да бъде решен."

Докладът идва в момент, когато 783 милиона души по света са изправени пред хроничен глад и много места са изправени пред задълбочаващи се хранителни кризи.

Със 735 милиона гладуващи по света, ООН не вижда светлина в тунела

Със 735 милиона гладуващи по света, ООН не вижда светлина в тунела

Предлагат държавите да намерят локализирани решения

Хранителните отпадъци също са глобален проблем поради екологичните щети от производството,, включително земята и водата, необходими за отглеждане на култури и животни и емисиите на парникови газове, които произвеждат, включително метан, мощен газ, който представлява около 30 процента от глобалното затопляне още от прединдустриалните времена.

Загубата на храна и отпадъците генерират 8 до 10 процента от глобалните емисии на парникови газове. Ако беше държава, щеше да е на трето място след Китай и САЩ

Фадила Джумаре, базиран в Нигерия сътрудник по проекта в Busara Center for Behavioral Economics, който е изучавал предотвратяването на хранителните отпадъци в Кения и Нигерия, каза, че проблемът още повече поставя в неравностойно положение много хора, които трудно си набавят храна и не могат да си позволят здравословна диета.

"За човечеството хранителните отпадъци означават, че по-малко храна е достъпна за най-бедното население", каза Джумаре, който не участва в доклада.

Браян Роу, изследовател на хранителните отпадъци в щатския университет в Охайо, който не е участвал в доклада, каза, че индексът е важен за справяне с хранителните отпадъци.

"Ключовият извод е, че намаляването на количеството храна, която се изхвърля, е начин, който може да доведе до много желани резултати - опазване на ресурсите, по-малко щети върху околната среда, по-голяма продоволствена сигурност и повече земя за използване, различно от депа за отпадъци и производство на храни," каза Роу, който не беше замесен в доклада.

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Хуманитарни организации алармират за "библейски глад" в Судан

Достъпът до храна остава ограничен поради военните действия и повредената инфраструктура

В доклада се казва, че много правителства, регионални и индустриални групи използват публично-частни партньорства, за да намалят хранителните отпадъци и техния принос към климата и водния стрес. Правителствата и общините си сътрудничат с предприятията във веригата за доставка на храни, като предприятията се ангажират да измерват хранителните отпадъци.

В доклада се казва, че преразпределянето на храна - включително даряването на излишък от храна на хранителни банки и благотворителни организации - е важно за справяне с хранителните отпадъци сред търговците на дребно.

Авторите на доклада казват, че са открили, че разликите в хранителните отпадъци на домакинствата на глава от населението между страните с високи и по-ниски доходи са изненадващо малки.

Ричард Суонел, съавтор и директор на Impact Growth в WRAP, каза, че това показва, че хранителните отпадъци "не са проблем на богатия свят. Това е глобален проблем."

"Данните са наистина ясни по този въпрос: че има проблем в целия свят и такъв, с който всички можем да се справим утре, за да спестим пари и да намалим въздействието върху околната среда", каза той.

В България има повече гладуващи, отколкото в Уругвай, Узбекистан и Коста Рика

В България има повече гладуващи, отколкото в Уругвай, Узбекистан и Коста Рика

Страната ни се нарежда на 23-о място в класацията на Глобалния индекс на глада