Специален доклад в ООН към комисията за правата на човека предупреждава, че разширяващото се използване на безпилотни самолети от армиите представлява проблем на международното право.

Особено се подчертава опасността - че операторите на такива военни самолети започват да се отнасят към действията си както към видео игри и съответно нараства опасността от синдром Playstation. Това води до отношение към смъртта като към игра.

При положение че операторите се намират на хиляди мили от бойното полеи осъществяват управлението с помощта на компютри и чрез монитри, съществува напълно реален риск за развитие съзнание Playstation", се посочва в доклада на ООН.

Най-сериозна критика в доклада за използването на безпилотни самолети се отправя към САЩ, Израел и Русия.

САЩ са критикувани за кампанията си по пограничните райони на Афганистан и Пакистан, а за Русия се посочва втората чеченска кампания в края на 90-те годни и началото на 2000-та.
Освен това в доклада се посочва и приетия от Руската дума закон, който позволява на специалните служби на отстраняват терористи зад граница.

Използването на безпилотни самолети от ЦРУ в Афганистан и Пакистан срещу „Ал Кайда" и талибаните е довело до смъртта на „стотици" хора, включително много невинни цивилни.

В доклада се отбелязва и още, че общественият достъп до информация за операциите с безпилотни самолети е изключително нисък, което поставя въпроса дали те се намират в границите на законността. Докладът предупреждава изрично, че използването на безпилотни самолети представлява удар по съществуващите закони и призовава да се защитава правата на човека.