Постоянният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура, който посредничи на мирните преговори в Женева, предложил на опозицията и сирийското правителство да обсъдят три основни теми през следващите дни. Това става ясно от документ с предложения, цитиран от "Франс прес".

Мистура иска да започне обсъждане на три основни теми за разрешаване на конфликта - управление, нова конституция и избори.

Документът е предаден на двете делегации през уикенда.

Тези три теми са заложени в приетата през 2015 г. Резолюция 2254, която включва международна пътна карта за политическо решение на конфликта в Сирия. Но двете враждуващи страни по различен начин тълкуват промените, особено за управлението. Опозицията настоява за преходно правителство без Асад, докато Дамаск иска президентът на Сирия да остане в управлението.

Мистура отбелязва, че паралелно ще обсъждат трите теми и че няма да има споразумение, докато не се постигне договореност по въпросите.

Освен това посланикът на световната организация смята, че ще са необходими още няколко кръга преговори.

Въпросът за спирането на огъня, борбата срещу тероризма и хуманитарните въпроси трябва да бъдат обсъждани в друг формат, известен като "Процеса Астана", се допълва в документа.