Неравенството тласка света към "точка на пречупване". За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от ДПА.

Той призова за нов модел за глобално управление за справяне с неравенствата, изостряни от кризата заради коронавируса .

По думи на Гутериш пандемията е "рентген, който разкрива фрактури в крехкия скелет на изградените от нас общества".

"Той (рентгенът - бел.ред.) разкрива заблуди и неистини навсякъде - лъжата, че свободните пазари могат да осигурят здравеопазване за всички; измислиците, че безвъзмездната работа не е работа; заблудата, че живеем в пострасистки свят; митът, че всички сме в една и съща лодка", заяви шефът на ООН.

ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСВ

ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСВ

Според Гутериш пандемията няма аналог в близкото минало

Той посочи, че нациите, издигнали се преди 70 години, са отказали да обмислят реформите, необходими за промяна на властовите отношения в международните институции. Думите му бяха по повод правото на глас в Съвета за сигурност на ООН, където Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ имат право на вето.

Според Гутериш отговорът на пандемията "трябва да се основава на нов социален договор и нова глобална сделка, които създават равни възможности и зачитат правата и свободите на всички".

По негови думи новият модел би осигурил приобщаващо и равнопоставено участие в глобалните институции, справедлива глобализация, по-силен глас за развиващия се свят при вземането на решения в световен мащаб и по- балансирана многостранна система за търговия.

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

Според Гутериш само обединен светът може да се изправи с пандемията от Covid-19