Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова военната хунта в Мианмар да допусне специалния представител на Организацията в страната, се казва в изявление, което говорителят на генералния секретар Стефан Дужарик публикува в неделя. Според текста му, генералният секретар е дълбоко загрижен за ситуацията в Мианмар.

"Той призовава военните и полицията да зачитат правото на гражданите на мирни събирания и да не ги преследват. Съобщенията за продължаващо насилие, сплашване и унижение от агенциите за сигурност са неприемливи", се казва в изявлението. "Генералният секретар призовава военните незабавно да разрешат на специалния представител на ООН Кристин Шренер Бъргънър да посети Мианмар при приемливи условия, за да може тя да оцени ситуацията лично", се казва в изявлението.

Хиляди в Мианмар осъдиха военния преврат на нов протест

Хиляди в Мианмар осъдиха военния преврат на нов протест

Страхът от военни репресии нараства, тъй като редица танкове са били забелязани да влизат в града

На 5 февруари Бъргънър проведе телефонен разговор със заместник-командващия армията на Бирма Сое Уин. Според Дужарик "това беше много важен разговор, защото това беше първият контакт, който ООН успя да установи с военната власт след преврата". На 1 февруари бирманските военни обявиха едногодишно извънредно положение и депозиране на властите в страната, поради мащабни фалшификации по време на изборите през ноември.

На следващия ден агенция Киодо съобщи за няколкостотин задържани хора, включително президента Уин Майнт и фактическия лидер на страната, лауреат на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи, чиято партия спечели изборите и предстои да започне да формира кабинета. Военните представиха актуализиран член в кабинета, който вече пое своите офиси.

Мианмар освобождава хиляди затворници

Мианмар освобождава хиляди затворници

След обявената от хунтата амнистия

Вчера хунтата посегна и на достъпа до интернет в страната, след като спря социалните мрежи. Междувременно се проведе поредният протест.

САЩ, които се върнаха в съвета тази седмица, са сред наблюдателите, които подкрепиха искането за свикване на сесията. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че е одобрил изпълнителна заповед, която проправя пътя за нови санкции на САЩ срещу лидера на преврата Мин Аунг Хлайнг и неговите колеги генерали за поглъщането.

Военните извършиха държавен преврат през миналата седмица. Това сложи край на 10-годишния период на демократично обновяване на страната. В Мианмар през последните няколко дни не стихват масовите протести срещу узурпаторите на властта. Полицията използва срещу тях сълзотворен газ, гумени и дори бойни куршуми.

Мианмар, (до 1989 г. страната е наричана Бирма) се намира периодично под контрола на военните. Премиерът Аун Сан Су Чжи, лидер на опозицията срещу военния режим в продължение на 20 години, през по-голяма част от времето е под домашен арест, след като се връща в страната от изгнаничество през 1989 година. През 1990 г. печели решително изборите, но те са обявени за невалидни от военните, които отказват да предадат властта. Аун Сан Су Чжи е носителка на Нобелова награда за мир за 1991 г.