Британската полиция обяви, че ще арестува основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж, ако напусне еквадорското посолство в Лондон, съобщава Ройтерс.

Припомняме, по-рано днес Джулиан Асандж заяви, че ще се предаде на британската полиция в петък, ако панел към ООН отсъди, че трябва да бъде арестуван.

Асандж се предава на британската полиция, ако ООН отсъди срещу него

Асандж се предава на британската полиция, ако ООН отсъди срещу него

Ако ООН обяви утре, че съм изгубил случая

Все още е в сила заповедта за арест. Ако напусне посолството, ние ще положим всички усилия да го задържим”, каза говорител на британската полиция.

Решението на работната група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention) се очаква утре, но британската медия БиБиСи е научила, че панелът възнамерява да отсъди в полза на Асандж, че е задържан незаконно.

През септември 2014 година 44-годишният подаде оплакване срещу Швеция и Великобритания в работна група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention). Той твърди, че престоят му в посолството граничи с незаконно задържане, тъй като той не може да напусне сградата на дипломатическата мисия без да не бъде арестуван. Всяко решение на групата няма да има правно измерение, но в миналото други хора в подобна ситуация са били освобождавани на базата на отсъжданията.

Работната група е взела сведения от Великобритания и Швеция.

От „Уикилийкс” обявиха, че чакат „официално потвърждение” от работната група.

Миналият октомври британската полиция обяви, че няма да държи свои служители пред еквадорското посолство, тъй като разходите са набъбнали до 12,6 милиона британски лири.

От повече от 3 години Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искат да го разпитат за изнасилване през 2010 г. Асандж категорично отхвърля да има нещо общо с подобно престъпление. Австралиецът се страхува, че впоследствие може да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден за изнасяне на стотици хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.