Войната в Сирия ескалира през последните месеци, като е белязана от засилени обстрели и бомбардировки от сирийски и руски сили в контролирани от бунтовниците райони. Това заявиха разследващите за военни престъпления на ООН, съобщава "Ройтерс".

Семействата в Сирия, където инфлацията достигна 140% в началото на годината, ще бъдат силно засегнати от всякакво спиране на вноса на пшеница от Украйна или Русия, което може да доведе до още по-високи цени на основните стоки, предупредиха те.

Комисията за разследване на ООН призова за преразглеждане на западните санкции срещу Сирия, за да се позволи повече хуманитарна помощ и да се смекчи въздействието върху цивилните, които се борят с недостига.

Стотици хиляди са убити във войната, която започна през март 2011 г. и е разселила половината от населението от преди войната - 22 милиона души, посочи председателят на комисията Пауло Пинейро.

САЩ прикрили бомбена атака в Сирия, която убила десетки цивилни

САЩ прикрили бомбена атака в Сирия, която убила десетки цивилни

За първи път Щатите признаха за нападението

Притеснението ни е, че това не е война, която е към своя край, а която всъщност отново набира сила, заяви Хани Мегали, член на независимия панел.

Дронове и други оръжия, като прецизна артилерийска система тип "Краснопол", са били използвани от правителството на Дамаск или от неговия руски съюзник, се посочва в доклад, който разглежда около 14 смъртоносни атаки през втората половина на 2021 г.

Експертите призоваха Съединените щати да извършат задълбочено разследване относно цивилните жертви, причинени от извършени от САЩ въздушни удари в Сирия, за да гарантират, че отговорните за всяко евентуално нарушение са подведени под отговорност.

Русия праща сирийски главорези в Украйна

Русия праща сирийски главорези в Украйна

Кремъл се готви за тежки улични боеве в Киев

Разследванията на САЩ от наша гледна точка не са достатъчни, отбеляза Мегали.

В края на ноември миналата година министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разпореди преразглеждане на бомбената атака от 2019 г. в сирийския град Багуз, която причини цивилни жертви. Ударът, при който загинаха близо 64 жени и деца, се разглежда като възможно военно престъпление по време на сраженията срещу "Ислямска държава".

ООН отново призова Съединените щати и всички други страни да проведат достоверни и независими разследвания на инциденти с цивилни жертви, в които са замесени техните сили.