Американската армия е прикрила нападение в Сирия, при което са загинали десетки цивилни, разкри разследване на вестник "Ню Йорк Таймс".

Става дума за бомбена атака от 18 март 2019 г. над град Багуз в източните части на страната. По това време там са позиционирани много членове на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). При нападението загиват 80 души, като само 16 от тях по-късно са идентифицирани като бойци на ИД.

За първи път тази седмица американски официални лица признаха за атаката, но настояха, че тя е била оправдана. Те заявиха, че не е категорично ясно дали всички убити, освен 16-те бойци, са били цивилни.

Според "Ню Йорк Таймс" американски самолети са хвърлили три бомби върху голяма група хора, въпреки че кадри от дронове са показали присъствието на цивилни. Ударът е бил нареден от секретно звено за специални операции на САЩ, натоварено с наземни операции в Сирия.

Централното военно командване на Щатите съобщи, че бомбите са убили 16 бойци и четирима цивилни. За останалите 60 души американските военни не могат да твърдят със сигурност, че са били цивилни, "отчасти защото жените и децата в "Ислямска държава" понякога също са се въоръжавали".

Британски войници убиха предполагаеми членове на „Ислямска държава“

Британски войници убиха предполагаеми членове на „Ислямска държава“

Това е станало при престрелка в Мали

Водените от кюрдите Сирийски демократични сили (СДС), съюзници на САЩ, започнаха последната сухопътна атака срещу Багуз в началото на март 2019 г.

Алиансът беше принуден да забави настъплението си, след като стана ясно, че там се намират и голям брой цивилни, които се укриват в сгради, палатки и тунели. Много бойци на ИД останаха сред тях и оказаха ожесточена съпротива, включително чрез атентатори самоубийци и коли бомби.

Падането на Багуз се смята за един от ключовите момента в борбата с "Ислямска държава".

Нападател с нож в Париж крещи "Аллах Акбар! Франция е управлявана от Ислямска държава"

Нападател с нож в Париж крещи "Аллах Акбар! Франция е управлявана от Ислямска държава"

Ранил е сериозно един служител по сигурността