Турската армия, с подкрепата на сирийската въоръжена опозиция, се готви да започне офанзива срещу позициите на кюрдските части в четири региона в Северна Сирия. Това съобщи в петък саудитският вестник Asharq Al-Awsat, цитиран от ТАСС.

Ако започне нова военна операция, турски войски и бойци на опозицията ще атакуват бойците на кюрдските сили за народна самоотбрана (СНС) на предния сектор в Тел Тамера, на 40 км от центъра на провинция Хасеке.

Както отбелязва вестникът, турски безпилотни летателни апарати през последните дни непрекъснато патрулират в небето над този район и от време на време нанасят удари по военните машини на кюрдите и техните огневи точки.

По-рано в Тел Тамар, който е населен предимно с християни-асирийци, имаше редовни сблъсъци между частите на СНС и опозиционни бойци.

Друга допирна точка между кюрдите и протурските формирования е град Айн Иса и околностите му в северната част на провинция Ракка. Районът е важен за СНС, тъй като през него преминават линии за доставка на кюрдски бойци в провинция Дейр ез Зор. В случай на прехвърлянето му под контрола на турските войски и техните съюзници, икономическите и социални връзки между западните и източните райони на Сирия, които са в ръцете на кюрдите, ще бъдат нарушени.

Според командващия Силите на Демократична Сирия (СДС, техният гръбнак са части на СНС) Мазлум Абади, кюрдите са в състояние да разположат 35 000 бойци в тези два сектора на фронта. Общият брой на техните бойци е 110 хиляди.

Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, докато другите страни не се изтеглят

Ердоган отсече: Турция няма да напусне Сирия, докато другите страни не се изтеглят

"Ние няма да отстъпим, докато и последният терорист не напусне региона"

Третата зона, където може да започне битка между страните, е град Кобани (Айн ал-Араб) на източния бряг на Ефрат и околностите му. В този град кюрдските бойци спечелиха първата си победа срещу терористичната групировка "Ислямска държава" през 2015 г. През 2016 г. те освободиха от терористите съседен Манбидж, на 40 км от Алепо, северната столица на Сирия.

Според кюрдския експерт Камал Шейхо именно в тези две области подразделенията на СНС ще окажат най-ожесточена съпротива. Очаква се четвъртата гореща точка да бъде град Тел Рифаат и околните села, където кюрдските сили са се преместили, след като са загубили крепостта си в Африн.

На 26 октомври турският парламент одобри искането на правителството за удължаване с две години на правомощията на въоръжените сили за провеждане на операции в Сирия и Ирак. В съответствие с издадения мандат турската армия може да провежда военни действия извън страната.

На 27 октомври турските войски изпратиха конвои с бронирана техника, оръжия, боеприпаси и материално-техническо оборудване в северната и североизточната част на Сирия. Според кюрдски източници прехвърлянето на военни доставки показва, че Анкара се готви за операция за разширяване на зоната за сигурност, която беше създадена през 2017 г. в триъгълника между граничните градове Джераблус-Ал-Баб-Азаз.

През 2018 г., като част от операция "Маслинова клонка" срещу части на СНС, турските войски окупираха района на Африн, на 65 км от Алепо.

Турция също проведе военна операция "Източник на мир" в Североизточна Сирия през октомври 2019 г., създавайки 30-километрова зона за сигурност по границата си в Хашек и Ракка.

Кюрдите обявиха, че САЩ са се съгласили да останат в Сирия

Кюрдите обявиха, че САЩ са се съгласили да останат в Сирия

САЩ са дали ясен ангажимент на кюрдите