ООН заяви, че някои "критични за времето" програми в Афганистан временно са преустановени и предупреди, че много други дейности също вероятно ще трябва да бъдат прекратени поради забраната на талибаните жени да работят като хуманитарни работници, съобщава "Ройтерс".

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, ръководителите на служби на ООН и няколко хуманитарни групи заявиха в съвместно изявление, че участието на жените в предоставянето на хуманитарна помощ не подлежи на обсъждане и трябва да продължи и призоваха властите в Афганистан да отменят решението си.

"Забраната за жените за хуманитарна работа има незабавни животозастрашаващи последици за всички афганистанци. Вече някои критични за времето програми трябваше да спрат временно поради липса на женски персонал", се посочва в изявлението.

Не можем да пренебрегнем оперативните ограничения, пред които сме изправени в момента като хуманитарна общност, допълват от ООН. "Ще се постараем да продължим животоспасяващите, критични за времето дейности. Но предвиждаме, че много дейности ще трябва да бъдат спрени, тъй като не можем да предоставим принципна хуманитарна помощ без жени хуманитарни работници".

Съветът за сигурност осъди репресиите срещу афганистанските жени

Съветът за сигурност осъди репресиите срещу афганистанските жени

След наложените от талибаните забрани да следват и работят в НПО-та

Забраната жени да работят като хуманитарни работници, беше обявена от управляващите талибани в събота. Тя идва след забраната, наложена миналата седмица на жените да посещават университети. Момичетата пък бяха спрени от училище още през март.

"Никоя държава не може да си позволи да изключи половината от населението си от приноса към обществото", се подчертава в изявлението, подписано и от ръководителите на УНИЦЕФ, Световната програма по прехраната, Световната здравна организация, Програмата за развитие на ООН и висшия съвет на ООН за бежанците и човешките права.

Отделно 12 държави и ЕС съвместно призоваха талибаните да отменят забраната за жени хуманитарни работници и да позволят на жените и момичетата да се върнат в училище.

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Талибаните забраниха на жените да работят в неправителствени организации

Забраната остава в сила до второ нареждане

Изявлението беше разпространено от външните министри на Австралия, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Япония, Норвегия, Швейцария, Нидерландия, Великобритания, САЩ и ЕС.

Забраната за жени хуманитарни работници "излага на риск милиони афганистанци, чието оцеляване зависи от хуманитарната помощ, се подчертава в документа.

В изявлението на ООН се посочва, че забраната "идва в момент, когато повече от 28 милиона души в Афганистан се нуждаят от помощ, за да оцелеят, докато страната се бори с риска от глад, икономически упадък, вкоренена бедност и тежка зима".

Талибаните завзеха властта през август миналата година. Те до голяма степен забраниха образованието на момичетата, когато последно бяха на власт преди две десетилетия, но този път увериха, че политиките им са се променили. Тяхната власт в страната не е призната от международната общност.