Руският съд оправда и четиримата обвиняеми, привлечени по делото за убийството на журналистката Анна Политковска, предаде Ройтерс.

Москвовският съд реши, че няма достатъчно доказателства за вината на двамата братя Джабраил и Ибрахим Махмудови, както и за бившия офицер от милицията Сергей Хаджикурбанов. Също така оправдан е и четвъртият обвиняем - Павел Рягузов.

Съдебните заседатели са се аргументирали с това, че тяхната вина не е реално доказана. Това се отнася както по обвинението за убийство, така и по другите обвинения.
Около 2 часа бяха необходими за произнасяне на присъдата.

Припомняме, Ибрахим и Джабраил Махмуд бяха обвинени пряко за организирането на убийствотона Политковска. Сергей Хаджикурбанов бе обвинен в организирането на покушението, снабдяването и съхранението на оръжието на убийството и предоставянето му на непосредствения убиец.

Решението на съдебните заседатели гласи също, че Хаджикурбанов и Павел Рягузов не са превишили служебните си задължения.

След произнасяне на решението съдията по делото Евгений Зубов благодари на съдебните заседатели и съдът започна работа по изменение на мерките за неотклонение. Малко по-късно съдът освободи и четиримата обвиняеми.

Прокурорът по делото Вера Пашковска обяви, че държавното обвинение ще обжалва оправдателната присъда. Касация ще бъде подадена на база нарушения, допуснати по време на съдебните заседания.
По мнението на прокурора нередности са допускани на всяко заседание.

Журналистката от „Нова газета" Ана Политковска бе убита на 7 октомври 2006 година пред жилището си в Москва. Убийството й получи международен отзвук, тъй като в работите си тя критикуваше политиката на бившия вече президент Владимир Путин.

И в момента западните държави, както и редица неправителствени организации следят процеса и неведнъж обвинява руските власти, че няма да доведат разследването до край. 

И до този момент обвинение срещу фактическия извършител на убийството няма.