Унгария няма да приеме диктат от Брюксел по въпроса за мигрантите.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан на съвместна пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич, предаде ТАСС.

Орбан повтори позицията си, че не е съгласен с политиката на ЕС по този въпрос.

Унгарският лидер също подчерта, че очаква Будапеща и Вашингтон да подобрят отношенията си след встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

"Неестествено е при наличието на парламент, който е избран в резултат на свободни избори в Унгария да се появи някаква държава, която да дойде и да ни нарежда какво да правим, че не трябва да променяме конституцията по някаква причина. Това е неприемливо, но през последните 8 години ние живяхме при такава външна политика, и на това трябва да бъде сложен край", каза премиерът на Унгария.

Орбан изрази надежда, че след встъпването в длъжност на Тръмп "духовният диктат" на САЩ над Европа ще приключи, а във Вашингтон ще проявят "голямо съчувствие и готовност за партньорство", които ще послужат като фактори за развитие на унгарско-американските отношения.

Според него победата на Тръмп е "най-забавното" нещо, което му се е случвало от дълго време, съобщава АП.

Сръбският премиер отказа да коментира Тръмп, заявявайки, че "Сърбия не е толкова голяма страна, за да коментира глобални въпроси".