Премиерът на Унгария Виктор Орбан предупреди, че неговата партия ФИДЕС ще напусне Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент вместо да приеме временно отстраняване според нови правила, които се очаква да бъдат одобрени в сряда, информира "Политико".

Орбан отправи предупреждението в писмо до Манфред Вебер, германския евродепутат, който управлява консервативната група, която е най-голямата фракция в Европейския парламент.

Партията на Орбан остава отстранена от ЕНП

Партията на Орбан остава отстранена от ЕНП

ЕНП временно отне членските права на Фидес през март 2019 г.

Миналата седмица Вебер и лидерите на ЕНП предприеха крачка към приемане на нови правила за отстраняване, които ще им позволяват да налагат наказание на цяла партия, а не само на един депутат.

Членството на ФИДЕС в ЕНП временно е замразено от март 2019 г., но все още има 11 евродепутати с добри позиции в групата в парламента.

В писмото Орбан пише, че ФИДЕС дори няма да се позаинтересува какво прави групата с новите правила, а направо ще напусне, ако новият процес за временно отстраняване бъде одобрен.

Членове на ЕНП призоваха групата да не се подава на изнудването на Орбан.

Орбан готов партията му "Фидес" да напусне ЕНП

Орбан готов партията му "Фидес" да напусне ЕНП

"Въпросът е дали новият председател на ЕНП може да спре движението си наляво"

Някои членове на групата обявиха, че писмото на Орбан до Вебер е по-малко заплаха, отколкото подарък. Те се надяват, че унгарският лидер ще удържи на думата си и ще извади партията от групата, ако новите правила, както се очаква да стане, бъдат одобрени с 2/3 мнозинство на среща на групата в сряда.

ЕНП ще остане най-голямата група и без ФИДЕС. Консерваторите в момента имат 187 евродепутати, а социалдемократите - 145.