Федерален съд в САЩ осъди бившия полицай Дерек Шовин на 21 години затвор за нарушаване на гражданските права на Джордж Флойд, съобщава "Гардиън".

Бившият униформен от Минеаполис вече излежава присъда от 22,5 години, след като бе признат за виновен в убийство и непредумишлено убийство на Флойд през май 2020 г.

Новата си присъда 46-годишният Шовин ще излежава едновременно, като ще бъде преместен във федерален затвор.

До съдебното решение се стигна, след като Шовин се съгласи на споразумение за признаване на вината, съгласно което можеше да получи присъда от 20 до 25 години.

Дерек Шовин пледира "виновен" по ново обвинение

Дерек Шовин пледира "виновен" по ново обвинение

Бившият полицай вече има една тежка присъда

Преди произнасянето на присъдата адвокатът на Шовин поиска 20 години затвор с аргумента, че клиентът му се разкайва.

Прокуратурата пък настоя за максимално наказание в допустимия интервал, заявявайки, че Шовин хладнокръвно е убил Флойд, като е притиснал чернокожия мъж към тротоара пред магазин в Минеаполис на 25 май 2020 г. за повече от девет минути, докато Флойд е повтарял, че не може да диша.

Съдия Пол Магнюсън нарече действията на Шовин обидни и безсъвестни. "Наистина си нямам идея защо сте направили това, което сте направили. Да си сложите коляното на врата на някого, докато тoзи човек почине, е чисто и просто грешно....Вашето поведение е грешно и oтвратително", заяви той.

Съдията разпореди Шовин да плати и реституция в размер, който предстои да бъде определен.

Убийството на Флойд доведе до протести в редица градове в САЩ и по света с настояване за равни права и обръщане внимание на случаите на полицейско насилие.

Осъдиха Дерек Шовин на 22.5 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

Осъдиха Дерек Шовин на 22.5 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

Взети са предвид утежняващите вината обстоятелства…