Руски миротворци са ескортирали автобуси с още 778 бежанци, които се връщат в Нагорни Карабах от Армения. Това съобщи в понеделник руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

60 руски медици пристигнаха в Нагорни Карабах

60 руски медици пристигнаха в Нагорни Карабах

Военни хирурзи, анестезиолози-реаниматори, терапевти и епидемиолози ще се грижат за местното население

"Автобусите от Ереван до Степанакерт превозиха 778 души днес. Автобусите бяха ескортирани от патрули на руския контингент за поддържане на мира и военна полиция", заяви руското военно ведомство.

Повече от 34 500 бежанци вече са се завърнали по домовете си в Нагорни Карабах.

Министерството на отбраната припомни, че руските миротворци осигуряват не само безопасното връщане на гражданите, но също така предоставят хуманитарна помощ и възстановяват цивилната инфраструктура.

Командването на миротворческата операция се намира в Степанакерт. Ситуацията се следи денонощно.

С посредничеството на Русия Армения сключи споразумение с Азербайджан на 9 ноември след 6 седмици на ожесточени боеве за Нагорни Карабах.

Армения се съгласи да предаде три окръга около Карабах - Агдам, Лачин и Келбаджар - като част от споразумението, което спря офанзива на Азербайджан за връщане на територии, изгубени при войната с арменските сепаратисти през 90-те г. на миналия век.

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Лавров: За момента договорено в Нагорни Карабах се спазва

Размяната на военнопленници върви по план, въпреки непълните списъци

Припомняме, че по-рано министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан отхвърли призива на френския парламент да бъде призната независимостта на Нагорни Карабах. Депутатите от долната камара днес приеха с голямо мнозинство проект за резолюция по казуса, внесен от групата на партията "Републиканци".

В документа, който няма задължителен характер, е записан призив към правителството на Франция да започне процес за "мирно решаване на конфликта и признаване на Нагорни Карабах". Резолюцията беше подкрепена от 188 депутати, трима бяха против, 16 се въздържаха.

Русия ескортира арменци

Русия ескортира арменци

Акция в Нагорни Карабах

На 25 ноември подобна резолюция с искане за признаване на Нагорни Карабах прие и  френският Сенат. Това доведе до протести от страна на Азербайджан и Турция.