Властите в Турция задържаха още 14 души във връзка със студентските протести в Истанбул, с които стават общо 36 арестувани, информира ДПА, позовавайки се на Анадолската агенция.

Кадри на частната новинарска агенция Demiroren показват служители на специализирани полицейски звена да нахлуват в домовете на заподозрени. Някои от задържаните са с белезници и ескортирани до полицейски коли.

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Полицията в Истанбул задържа 17 души след студентски протести

Ердоган смени ректора на Босфорския университет

Протестите започнаха в понеделник след решение на президента Реджеп Ердоган да назначи нов ректор на Босфорския университет. Те отхвърлят назначението като недемократично и опит за ограничаване на академичната свобода.

Днес валията на Истанбул Али Йерликая обяви забрана на "всякакви срещи, демонстрации и маршове" в района на университета заради епидемията от коронавирус.

Но студентите нарушиха забраната и протестираха пред кабинета на ректора в кампуса.

Студентите настояват да се промени системата на избор на ректор и да се освободят задържаните.

Ердоган назначи Мелих Булу за ректор на висшето учебно заведение с президентски указ от 1 януари. Булу бе кандидат на изборите през 2015 г. от управляващата партия на Ердоган.

Противници коментират, че назначението е още един пример за политическа намеса в образователната система на Турция от страна на Ердоган, който получи власт да сменя ректорите след неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Преди юли 2016 г. ректорите бяха назначавани след избори.

За втори път Ердоган назначава съюзник след решение от ноември 2016 г., което предизвика гневни реакции и предизвика напрежение.

Университетът е известен като Робърт колеж, който е създаден през 1863 г. Предаден е на Турция през 1971 г. и е преименуван на Босфорски университет.