Спасиха още четири момчета от блокираната група деца в наводнената пещера в Тайланд, съобщават "Гардиън" и БиБиСи.

Тайландските пехотинци потвърдиха, че общо осем момчета са спасени. Не се разкрива самоличността им. В пещерата остават още четири деца и треньорът.

Снимка 367327

Източник: ЕПА

Преди повече от две седмици 12 момчета от футболен отбор и техният треньор заседнаха в наводнена от дъждове пещера в Северен Тайланд.

Вчера спасителните екипи, в които участват десетки водолази, спасиха четири деца при първата фаза от операцията. В неделя водолазите прекараха в пещерата повече от 8 часа.

Илън Мъск изпробва подводницата, създадена за спасяване на децата в Тайланд

Илън Мъск изпробва подводницата, създадена за спасяване на децата в Тайланд

Минивариант, направляван от двама водолази…

Днес около 11,00 часа местно време водолазите към спасителния екип започнаха втората фаза от спасителната операция в пещерата в Северен Тайланд, където футболистите са блокирани вече 16 дни.

Петото момче при втората фаза от операцията беше извадено от пещерата към 16,30 часа. Около 18,00 часа спасители изкараха шестото момче, а час по-късно още две деца. В рамките на 3-4 часа спасителите извадиха четири момчета.

Снимка 367323

Източник: ЕПА

Момчетата бяха откарани с линейка до хеликоптер. Местна телевизия уточнява, че на хеликоптера са необходими 20 минути, за да достигне до площадка за кацане, която е на 700 метра от болницата.

Премиерът на страната отмени планирана визита, за да не прекъсне спасителната операция. Той трябваше да посети мястото към 18,00 часа, но реши да остане до Чианг Рай, където момчетата са хоспитализирани. Те са под карантина, за да се избегне риск от инфекция.

90 водолази са участвали в спасителната операция в Тайланд

90 водолази са участвали в спасителната операция в Тайланд

Операцията трябва да се поднови утре, но в района вече вали

Децата са на възраст между 11 и 16 г., а треньорът е на 25 г.

Вчера спасителите решиха да предприемат първия етап от операцията заради благоприятни условия: спадане на нивото на водата в пещерата, готовността на екипа и физическото и психическо състояние на момчетата. Спадът на нивото на водата се дължи на хилядите помпи, които са поставени от спасителните екипи, а също така заради по-малкото количество дъжд през последните 48 часа.

Снимка 367324

Източник: ЕПА

Операцията е изключително усложнена, тъй като децата трябва да изминат разстояние от 3,2 километра, което включва плуване под студена и мътна вода с препятствия като тесни подводни участъци и скали.

Си Ен Ен съобщава, че спасителната операция е прекратена за днес.

В неделя операцията беше прекратена след спасяването на четири деца. Властите обявиха, че паузата ще позволи възстановяване на изчерпаните нива на кислород в пещерата.

Спасиха четири от децата, блокирани в пещерата в Тайланд
Обновена

Спасиха четири от децата, блокирани в пещерата в Тайланд

Спасителната операция засега е спряна