Навършват се две години от първата училищна стачка на Грета Тунберг за борба с климатичните промени. Сега тя обяви, че светът е прахосал времето и не е предприел необходимите действия за разрешаване на кризата, пише "Гардиън".

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

За Деня на Земята тя иска хората да се справят и с двете кризи едновременно

Протестът на Тунберг вдъхнови глобално движение. В четвъртък тя и други водещи активисти ще се срещнат с германския канцлер Ангела Меркел, чиято държава в момента е председател на Съвета на ЕС. Те ще настояват за прекратяване на всички инвестиции и субсидии в изкопаеми горива и създаване на годишни бюджети, основани на най-доброто от науката, за задължително намаляване на въглеродните емисии.

"Като се погледне назад (повече от две години), много неща се случиха. Милиони излязоха по улиците и на 28 ноември 2019 г. Европейският парламент обяви климатична и екологична тревога", пишат Тунберг, Луиза Нойбауер, Ануна де Вевер и Аделаида Шарлие за "Гардиън".

Грета Тунберг заразена с COVID-19?

Грета Тунберг заразена с COVID-19?

Все още не е тествана и не знае дали е болна.

"Но през последните две години светът също отдели над 80 милиарда тона въглероден диоксид. Ние виждаме как продължават природните бедствия по света. Изгубен е много човешки живот и препитания и това е само началото", предупреждават младите активисти.

Те подчертаха, че лидерите говорят за "екзистенциална криза", но "когато стане въпрос за действия, ние все още сме в състояние на отричане. Пропастта между това, което трябва да направим и това, което всъщност е сторено, се разширява всяка минута. В резултат на това ние изгубихме още две важни години заради политическо бездействие".

Руски шегаджии се майтапят с принц Хари, представят се за Грета Тунберг

Руски шегаджии се майтапят с принц Хари, представят се за Грета Тунберг

Поредната "жертва" на Владимир Кузнецов и Алекс Соляров

Според тях борбата с климатичните промени трябва да включва действия на богатите държави за спиране на някои от техните замърсяващи дейности. Те са убедени, че комбинацията от незнание и отричане са в основата на проблема.

Всяко дете може да забележи, че днешните политики са несъвместими с най-достъпната в момента наука, предупреждават екоактивистите.

Учени са пресметнали, че глобалните въглеродни емисии трябва да бъдат намалени наполовина до края на това десетилетие, за да може човечеството да има разумна възможност за поддържане на температурите под 1,5 градуса по Целзий - лимит, заложен в Парижкото споразумение за климата.

"Ние осъзнаваме, че светът е сложен и че това, което искаме може би не е лесно или изглежда нереалистично. Но е много по-нереалистично да вярваме, че нашите общества ще успеят да оцелеят при глобалното затопляне, към което сме се насочили. Ние неизбежно отиваме към фундаментална промяна, по един или друг начин. Въпросът е: дали промените ще бъдат при нашите условия, или при условията на природата", питат Тунберг, Луиза Нойбауер, Ануна де Вевер и Аделаида Шарлие.