В Германия расте броят на нападенията срещу приюти за бежанци. В редица случаи нападенията са извършени от дясно радикални лица и често са съпътствани от разпространяване на ксенофобска пропаганда, съобщава Дойче веле.

Година още не си е отшила, а статистиката още сега е унищожителна. Според информация от медиите, от началото на 2016 година са извършени близо 800 нападения срещу приюти за бежанци. Вестниците на медийната група Функе информират, че Федералната криминална служба (BKA) е регистрирала 797 престъпления срещу бежански приюти в цяла Германия. По данни на Криминалната служба, 740 престъпления са извършени от "дяснорадикални лица". В 57 от случаите криминалистите не изключват и политически мотиви. Зад голите цифри се крие и страхът, който предизвикват подобни престъпления сред населението. И престъпниците знаят по правило много добре какво вършат. В 180 случая те са разпространили дясноекстремистка или ксенофобска пропаганда. А в 137 случая са употребили насилие.

По данни на Федералната криминална служба, през текущата година са извършени 61 палежа и 10 престъпления по закона за взривните вещества. В четири от случаите самоделните взривни устройства са избухнали в бежански приюти или близо до тях. По този начин броят на нападенията срещу бежански приюти е нараснал драстично през последните три години. През 2014 година са били извършени 199 нападения срещу бежански приюти и общежития, а през 2013 година - 69.

Убийства и опити за убийства

Възмутителното развитие, което констатира този доклад, съвпада с данните на германското министерство на вътрешните работи, публикувани ден преди това от берлинския вестник "Тагесшпигел". По данни на министерството, неонацисти и други екстремисти са извършили повече опити за убийства и убийства, в сравнение с миналата година. До началото на октомври полицията е регистрирала 11 убийства, извършени от десни екстремисти. Това става ясно от отговора на вътрешното министерство на писмено запитване от страна на лявата фракция в парламента. Дали това не е типичен проблем за източните федерални провинции? Не. Престъпления от този характер са регистирани и в Бавария, Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Заарланд.