Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е заявила в събота, че се опитва да осигури освобождаването на редица свои сътрудници, участващи в Специалната мониторингова мисия (СММ) на организацията, които са задържани в източна Украйна, съобщи Reuters.

"ОССЕ е крайно загрижена, че редица участници в СММ са лишени от свободата си в Донецк и Луганск. ОССЕ използва всички възможни канали, за да улесно освобождаването на служителите си," са посили от пресофиса на организацията, без да дават повече информация.

В обръщение от имевто на правителството на Обединеното кралство в петък зам.-посланикът на Великобритания в базираната във Виена Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дейрде Браун осъдил Русия за отказа й да удължи мониторинговата мисия на ОССЕ след март. По думите му се получават тревожни сведения, че руските пълномощници в Донбас заплашват персонала и завземат оборудването и помещенията на мисията, а армията на Русия е взела в плен служители на СММ.

Мисията на ОССЕ окончателно напуска Украйна

Мисията на ОССЕ окончателно напуска Украйна

Офисът на организацията в Мариупол пострада при обстрелите

През март ОССЕ е съобщила, че е евакуирала близо 500 членове на международната мисия от Украйна. От 1 април СММ е пристъпила към административни действия, за да осигури безопасността на представителите на мисията в цяла Украйна, включително в районите, които не са под контрола на правителството.

ОССЕ продължава да подпомага и евакуацията на украински държавни служители.