Всички служители на Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) напускат територията на Украйна, се казва в изявление на организацията, цитирано от руската редакция на Би Би Си.

"Процесът на временна евакуация на всички международни членове на мисията е почти завършен. Последната група - ръководителят на мисията и висшето ръководство - ще напусне Украйна сега", се казва в съобщението.

Американски служители от ОССЕ се изтеглят от Източна Украйна

Американски служители от ОССЕ се изтеглят от Източна Украйна

Москва обвини Западните сили, че разпространяват лъжи, с които прикриват собствените си актове на агресия.

Членовете на мисията вече са напуснали градовете Краматорск и Северодонецк. Временно е отложена само евакуацията на персонала от Мариупол, където беше повреден офисът на наблюдателите на ОССЕ поради обстрел.

Мисията на ОССЕ започна своята работа в Украйна през март 2014 г., за да "да наблюдава и докладва безпристрастно и обективно за ситуацията в Украйна, както и да насърчава диалога между всички страни в конфликта", както сама определя задачите си организацията.

ОССЕ трябваше да наблюдава спазването на прекратяването на огъня по линията на съприкосновение в Донбас, но още преди разгръщането на пълномащабни военни действия представителите на организацията се изтеглиха от районите на Донецк и Луганск.