Жителите на Ухан са призовани да останат по домовете си и да увеличат мерките за безопасност. Призивът е отправен няколко дни преди планираната отмяна на ограниченията за пътуване, наложени в Ухан след възникването на епидемията в града, съобщават медии.

Китай отвърна остро на САЩ за обвинението, че прикрива истинските данни за COVID-19

Китай отвърна остро на САЩ за обвинението, че прикрива истинските данни за COVID-19

САЩ се опитвали да прехвърлят вината за собственото си несправяне с епидемията

Градските власти призоваха жителите да бъдат внимателни, докато правителството се опитва да предотврати втора вълна от заразени, пристигащи от чужбина и отменя някои стриктни противоепидемиологични мерки.

От началото на здравната криза Китай е потвърдила повече от 81 600 случая, включително и 3322 починали, но нивото на прозрачност около числата е под въпрос. До тази седмица Националната здравна комисия на страната не включваше в статистиката хората с положителна проба, но без симптоми. Днес властите потвърдиха 31 нови случая, включително два, които са предадени в страната. Четирима души са починали, всички в Ухан.

Докато случаите намаляха драстично от февруари, властите в Ухан предупредиха за висок риск от връщане на заразата.

Шенжен - първи китайски град, забраняващ яденето на котки и кучета

Шенжен - първи китайски град, забраняващ яденето на котки и кучета

"Тази забрана отговаря и на духа на човешката цивилизация"

През последните седмици в Ухан бяха отменени някои рестрикции, а пътуването ще бъде позволено от 8 април, но само за тези със зелен "здравен код".

В събота Китай ще проведе национално възпоменание за 14-те "мъченици", които починаха, докато се бориха с вируса. Знамената ще бъдат спуснати наполовина, включително и над чуждите посолства. Всички развлекателни събития ще бъдат отменени. В 10,00 часа е планирано триминутно мълчание.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 900 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 45 000. Регистрирани са случаи в 205 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1 млн. случая и над 53 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 212 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".